Kelpa je proti překyselení velmi účinná

Co je to překyselení

V mnoha webech se zdravovýživnou tématikou se to doslova hemží různými odbornými i zavádějícími termíny a mezi nimi se často objevuje výraz „překyselení organismu“. Pro krátké vysvětlení postačí tvrzení, že jde o odpadní metabolity, které mají kyselé pH, a nejsou přirozenou součástí biorytmů lidského těla, jakou je kupříkladu kyselina solná, která se tvoří při trávení proteinů v žaludku.

Opakem překyselení je „zásadotvornost“ (nikoli zásaditost), paradoxně totiž může být zásadotvorná kupříkladu (nezásaditá) kyselina citronová v citrusovém ovoci. Jde tedy o to, jak lidské tělo dokáže využívat potravinové zdroje, aby byly efektivní a poskytovaly výživu, nikoli problémy.

kelpa na pobřeží

Bohužel toto nelze říci o většině běžně prodávaných potravinářských výrobků a hotových jídel, která se zhotovují z bílé necelozrnné mouky a z řepného rafinovaného cukru.  Bílá mouka a cukr jsou výrazně ochuzeny o minerální a stopové prvky a primárně zvyšují kyselost v okolním prostředí – v organismu. Naše tělo na to reaguje spontánně tím, že sáhne do vlastních zásob minerálů, aby vyrovnalo kyselé pH a zbavilo se odpadních kyselin, které nemají v našich buňkách co pohledávat. Trvá-li tento proces krátce, pak to tak nebezpečné není, ale po delší době, zvláště u starších osob, se začínají objevovat i vážné zdravotní problémy.

Kelpa jako pomocník k vyrovnání pH

Mořské řasy, např. kelpa Naklíčeno, jsou výrazně zásadotvorné, je v nich koncentrováno obrovské množství prvků, které při stavech překyselení pomáhají nastolit opětovnou rovnováhu. Tu je za každou cenu nutné udržet v krvi, tam by mělo kolísání pH fatální následky. V ostatních částech těla se to projeví až po určité době.

chaluha bublinatá

Řasy můžete konzumovat mnoha způsoby – do zeleninových jídel, přidávat je při vaření k luštěninám a do polévek. Prodávají se v prášku nebo v lisovaných tabletách a těmi si lze obohatit jídelníček doma i na cestách. Řasy kelpa jsou vhodné i pro domácí zvířata pro zlepšení vitality, srsti, a především kvality zubů a odstranění zubního plaku a případné tvorby zubního kamene.